Back to the base

//Back to the base

Back to the base

Zoals de meeste van jullie weten: er is heel wat gebeurd ondertussen. Het Missional Business Centre bestaat nu: de meeste gelden zijn binnen om van start te gaan. We hebben een (tijdelijk) kantoor en een website die aangeeft waarom we er zijn. Marlon draagt het nu samen met mij. We hebben een paar pakketten aan studiemateriaal tot onze beschikking gekregen van het ILO.  En dan kan je dus beginnen… of is dat anders?

De sloppenwijken

Vorige week hebben we een zondag opgetrokken met het MMP, een organisatie die bestaat uit alleen Philippijnse werkers. Hun enthousiasme, doorzettingsvermogen en geloof is bewonderenswaardig. In elk gebied waar ze naar toe gaan werken ze 2  jaar. Dan wordt het werk overgedragen aan nieuw ontstane kerkjes om het voort te zetten. Dus geen dominee met een stevige theologische opleiding. Maar de oudsten en voorgangster die ik ontmoet heb, straalden het geloof uit. 

Maar bittere armoede is iets wat de geest van de mensen lam legt. Het is een heel langdurig proces om deze mensen weer verwachting te geven en met nieuwe moed de voor hen onbekende wereld tegemoet te gaan. Of zoals het ICM zegt die onder de Ultra-poor werken: met wat we hen leren over business wordt niet echt veel gedaan, maar wat het belangrijkste is, is dat er  weer nieuwe hoop en verwachting ontstaat.

De nieuw onstane kerkjes

De voorganger daar heeft mij gevraagd of ik ook bereid ben hen te helpen met het creeren van werkgelegenheid. Maar onder die groep mensen, waarvan een deel woont onder het viaduct van de snelweg, is het wel eerst 2 jaar werken aan een mentaliteitsverandering. Dat is iets waar ik niet mee aan de gang kan: de taal kan ik niet spreken. En mijn Chirstelijke broeders en zusters, die in eenzelfde situatie geleefd hebben, zijn ook veel beter daartoe in staat. Zo langzamerhand kom je opnieuw tot de ontdekking dat business wel waardevol kan zijn, maar echte winst is een verandering van de inwendige persoon. 

Dit kerkje was trouwens een kroeg waar veel alcohol geschonken werd. De eigenaar is tot geloof gekomen en gebruikt het nu als kerk, zondagschool, onderwijs voor de kinderen en ga maar door. 

Welfareville

Je wordt dan wel geconfronteerd met de vraag: waar en hoe wil God mij inschakelen in zo'n oerwoud van problematiek? En zal er ooit wel verandering zichtbaar zijn? Misschien is het maar gewoon beginnen in de wijk waar het in 2011 van start is gegaan. Door computerlessen zou ik de eerste contacten kunnen leggen met de lokale (leidinggevende) mensen. En het geeft tegelijkertijd de mogelijkheid om hen enthousiast te maken met filmpjes over nieuwe ideeen in business. En dan maar zien hoe God de dingen bij elkaar brengt.  

Social Entrepreneurship

Sociaal ondernemerschap is wat anders dan we meestal zien in onze westerlijke samenleving: business gericht op de ontwikkeling van de community. ASDECS leidt werkers op om op die manier bedrijfjes op te zetten, uitgaande van bijbelse principes. D.w.z. geen business om individueel succesvol te zijn, maar zorg voor je medemens en zo samen de slums op een hoger pijl brengen. Ik geloof dat ik van hen nog een heleboel moet leren; dingen die ik vanuit onze individuele maatschappy niet meegekregen heb. 

Back to the base

Je kan dus wel plannen maken, maar je komt erachter dat je wel duidelijk moet blijven zoeken waar God naar toe wil. Aan de ene kant heeft Hij het nu al op vele manieren gezegend, maar er moeten nog zoveel puzzelstukjes samenvallen. Terwijl ik eigenlijk niet weet wat de uiteindelijke foto op de puzzel voorstelt. Je kan dus wel doelen stellen, maar je moet het ook weer loslaten en in Zijn handen terugleggen. 

Willen jullie bidden dat God de juiste wegen aanwijst? En de juiste mensen, ideeen en mogelijkheden bij elkaar brengt? In Zijn tempo en op Zijn manier. Om hoe het dan ook gaat, iets te kunnen achterlaten van de liefde van God, speciaal voor deze mensen. 

P.s. je vraagt mensen om gebed als je zelf even niet meer weet welke kant je op moet gaan, en een dag later lijken er al weer 4 puzzelstukjes op hun plaats te vallen. God gaat door !!!!

By | 2017-08-20T16:03:04+01:00 november 18th, 2012|Uncategorized|Reacties uitgeschakeld voor Back to the base

About the Author: