Verslag Biliran

Verslag Biliran

Onderweg             (click here for an English translation)

Het is nu 1 week terug dat we met het vliegtuig naar Samar, city Tagloban vlogen en vandaar met de bus naar Biliran. Het is een plaatsje gelegen aan de voet van de berg, direct aan de prachtige oceaan. Tijdens de rit heb ik genoten van het schitterende land en herken je daarin Gods almacht. Maar daarnaast is het een eiland dat jaarlijks getroffen wordt door tyfoons. Met name tyfoon Yolanda (2013 – 6.340 doden) en 2017 tyfoon Urduja (2017 – 27 doden) hebben veel schade nagelaten.

Het project

Onze bestemming was de 6 Barangays die onderdeel uitmaken van het project van PhilRads: herstel van de gevolgen van de tyfoons. Het MBC aandeel – het opstarten van bedrijfjes – is helemaal gefinancierd door Dorcas (Nederland). Aan het project nemen 150 mensen deel, onder supervisie van 6 lokale pastors. Het doel is om 30 bedrijfjes (livelihood centers) op te zetten. Het unieke hiervan is dat elke business het “eigendom” is van 25 members en 2 tot 4 de uitvoerende staf zijn. Met in gedachten dat een groeiend bedrijfje werk kan bieden aan meer mensen in de toekomst. De members investeren hun deel van het kapitaal in de business, zijn in ieder geval al klanten en oefenen een positieve druk uit op de staf van het gezamenlijke bedrijfje.

Hoe kwam het tot stand

Het project is samen met pastor Dante Sonido opgezet, die van een huisgemeente uitgegroeid is tot een kerk vol gemeenteleden, hetzelfde voor jeugddiensten en met moeders die betrokken zijn bij de projecten van Compassion. Zijn grote verlangen is om ook de armoede het hoofd te bieden, juist in dat gebied dat erg te leiden heeft onder de steeds terugkerende kracht van de natuur. In overleg met de lokale kerken en leiders van de dorpjes en door selectie van deelnemers, is er een nu een groep die  ervoor gaat om de armoede het hoofd te bieden.

Het is een zegen om aan dit project deel te mogen nemen omdat de 6 (5 vrouwelijke) pastors zo gemotiveerd zijn en dit over gedragen hebben aan de deelnemers. Ieder van hen is verantwoordelijk over 5 livelihood centers en functioneert tevens als coach. Zij hebben tot nu toe enorm veel tijd geïnvesteerd. Met in gedachten dat dit een manier is om mensen met het evangelie te bereiken. Juist in een cultuur waarin het zo moeilijk is om geestelijk ingang te krijgen.

De businessplannen

Onze taak was een training van pastors om de bedrijfjes te kunnen coachen (Paul Casuga en Nick) en daarnaast het evalueren van 10 businessplannen (Bronno en Nick). Door individuele gesprekken hebben we de 10 businessplannen kunnen afronden. Van sommigen moesten we vragen opnieuw een marktonderzoek te doen. Maar ’s avonds en in het weekend hebben ze met de pastors hard gewerkt om het op tijd klaar te krijgen.

Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst

Als de 30 businessplannen zijn afgerond (eind september), gaan de bedrijfjes van start. De investering is een donatie van de Union Church in Manila. Deze donatie wordt als een renteloze lening beschikbaar gesteld aan de bedrijfjes, zodat na terugbetaling een volgende hiermee van start kan gaan.

Een project als dit is herstel na een ramp en is afgerond eind van dit jaar. Dan wordt het volledig overgedragen aan de kleine lokale kerkjes. Graag zouden we deze gemeentes een paar jaar willen begeleiden in het opstarten en runnen van de bedrijfjes, zodat de investeringen terugkomen en opnieuw voor anderen gebruikt kunnen worden. Ook omdat in andere ramp-projecten zonder verdere begeleiding, er soms niets van overgebleven is.

PhilRads is uitzonderlijk enthousiast over onze aanpak, maar heeft niet de middelen om buiten rampen te investeren. Willen jullie bidden dat er geld beschikbaar komt (ongeveer 10,000 Euro) zodat er voor 2 jaar een medewerker kan zijn? Voor het begeleiden tot gezonde bedrijfjes, voor vermenigvuldiging van bedrijfjes, en het ondersteunen van de pastors en hun kleine kerkjes.

Het is een zegen op op deze manier de kleine gemeentes te mogen dienen en bij te dragen aan de verhoring van de gebeden. Bedankt dat ook jullie dit met gebed ondersteunen! Bronno & Joke.

By | 2018-09-01T13:36:22+01:00 augustus 31st, 2018|Nieuwsbrief, Partners, Projecten, Training|Reacties uitgeschakeld voor Verslag Biliran